Je stem is niet succesvol verstuurd. Probeer het later opnieuw.

Bedankt voor je steun. Je ontvangt een e-mail met daarin een link. Klik die aan en je steunbetuiging telt officieel mee.

Je steun is bevestigd. Nogmaals bedankt voor je bijdrage.

Scherp op ouderenzorg

Over ons

Eigenlijk ontstond Scherp op Ouderenzorg toen Hugo en Carin met elkaar in gesprek raakten na een familieavond in het verpleeghuis. Al hadden ze dat toen nog niet in de gaten. Carin had vanuit de cliëntenraad jarenlang geprobeerd de neergang van de zorg tegen te houden. Hugo hoorde tijdens zijn lezingen over MA van mantelzorgers en zorgmedewerkers overal in het land: ‘Zo gaat het niet langer’.

Het was duidelijk dat wat in dit verpleeghuis speelde geen incident was. In teveel verpleeghuizen kregen kwetsbare ouderen zorg die ver onder de maat was. Al direct bemerkten Hugo en Carin dat ze twee dingen gemeen hadden: woede over de onrechtvaardigheid daarvan en onverschrokkenheid in de wil daar iets aan te doen. Ze beseften dat een ingewikkeld samenspel van oorzaak en gevolg hiertoe had geleid. Ze begrepen ook dat voor een èchte oplossing het probleem landelijk aangepakt moest worden. Het besluit samen ten strijde te trekken, was toen snel genomen.

Er volgden bezoeken aan zorginstellingen en gesprekken met de woordvoerders zorg van de Kamerfracties. Begin juli deed Hugo in een open brief een dringende oproep aan staatssecretaris Van Rijn. Vrijwel tegelijkertijd maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg op aandrang van de kamer bekend dat 150 verpleeghuizen niet de zorg leverden waarop gerekend mocht worden.

Er volgden nog veel meer gesprekken in Den Haag. Bij ieder bezoek hoorden Hugo en Carin hetzelfde: dit kan niet en hier moet snel worden ingegrepen. Binnen de politiek bleek op dit punt veel meer overeenstemming te zijn dan men zelf besefte. Daarop besloten Hugo en Carin dat er een manifest moest komen. En een website zodat steunbetuigingen konden worden geregistreerd. Scherp op Ouderenzorg zag ging online en wat daarna is gebeurd heeft iedereen via de media kunnen volgen.